trädgård, tankar, vardag, inredning, loppis, böcker, familj, resor, växthus


----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

onsdag 18 maj 2011

Nostalgi

Det är inte ofta jag blir nostalgisk när jag städar eller möblar. Men ni vet hur det är. Plötsligt var ett litet bord i vardagsrummet tomt och det behövdes nåt där.

I mitt vita rum, numera ett av dem;) har jag haft två gamla vita böcker högt upp i en hylla. Liksom väntandes på nåt!


Och nu var stunden kommen. Klart att de kan ligga på det tomma bordet tänkte jag.
Och döm om min förvåning när jag hittade ett gammalt brev i pärmen, som det visade sig att jag skrev när jag var 13 år.


Jag skrev det till min farmor och farfar, där jag bl a berättar att jag önskade mig Kitty-böcker i födelsedagspresent:) Och att jag tyckte det skulle bli kul att träffa dem.
Jag bodde i Västerås på den tiden och de i Enköping.


Och i brevet låg 35 riksdaler, vilken känsla med de gamla välpressade sedlarna.Och brevpappret kommer jag ihåg att jag gillade. Jag skrev mängder med brev när jag var ung... undrar om jag hade fått pengarna av farmor?


Här ser man att det är farmor Lillys böcker, Lundberg hette hon som flicka.Och hon gifte sig säkert i mitten på 30-talet. Hon hette Kalén som gift, nästa som Emilie Flygare-Carlén. I första delen står det en liten resumé över författarens liv, spännande att vara kvinna och författare på 1800-talet.

Det mina vänner var min lilla berättelse om farmor Lilly och hur det kan gå när man flyttar möbler.

Har du nåt minne från din farmor?

Kram på er!

11 kommentarer:

 1. Va roligt att du hittade brevet och pengarna. Undrar om du la undan dom till nåt speciellt och bara glömde bort dom sen. Trettiofem kronor var ju rätt mycket pengar på den tiden.
  Nu har dom ju ett helt annat sorts värde.
  Du undrar om jag har nåt speciellt minne av min farmor. För min del var det min mormor som var den bästa i världen för mig. Farmor hade jag inte så mycket gemensamt med tyvärr.
  Hoppas du får en fin onsdag. Här skiner solen idag. Hoppas det fortsätter så.
  Stor kram till Dig!
  Åsa.

  SvaraRadera
 2. Jag var på vinden och letade efter en sak i min minneslåda på vinden och där blev jag sittandes en stund och läste gamla brev och tittade på foton och andra minnen. Det är inte svårt att bli nostalgisk!
  Min farmor hann jag aldrig träffa, hon dog ett år innan jag föddes. Men hennes kaktus har jag kvar, ja, det är såklart avkommor från hennes, de är ett kärt minne. Jag har många, många fler minnen från mormor som levde till hon var 97 och pigg i huvudet hela tiden:) Det är viktigt att känna sina rötter.

  Ha en bra dag.
  Kram Eva-Mari

  SvaraRadera
 3. Jättefina minnen från din farmor, sedlarna väcker onekligen en del minnen hos mig. Känns så länge sedan de var i ruljansen..
  Min farmor Minna dog innan jag föddes, tyvärr. Men hon var en driftig kvinna som arbetade ihop med farfar i företaget de hade.

  Ha det gott!

  SvaraRadera
 4. Å så fina minnen från din Farmor! Jag har fått så mkt kort på mina förfäder i och med min Mors flytt, det är så spännande att se alla dessa människor, uppklädda å fina! Kram Iréne

  SvaraRadera
 5. De där sedlarna väcker gamla minnen...*ler*

  Min farmor lever fortfarande. Fast jag minns ändå saker som hon sade till mig när jag var barn, som antagligen hennes mor eller mormor sagt till henne när hon var barn:
  "Det spelar ingen roll om ett lakan är lappat och lagat - huvudsaken det är rent!"
  Den meningen tänker jag ofta på när jag tvättar lakan. *ler*
  Det måste inte alltid vara föremål som ger en minnen.

  Ha en fortsatt fin dag!
  Kram Elle

  SvaraRadera
 6. Vilken rolig överraskning med brevet och pengarna...jag blir rörd. Tänk att de legat i den vackra boken och bara väntat.
  Min farmor betydde oerhörd mycket för mig, på min header ser du henne och mig som barn:)
  KRAM Helena

  SvaraRadera
 7. En hälsning från förr vad härligt!Ja ja minns Farmor som glad o skojfrisk!Hon odlade slingerkrasse på sin balkong o sa att man kunde äta blommorna men det tordes aldrig jag.På senare år innan hon gick bort då sa hon alltid att vi var så lika det har jag funderat på för jag ser just ingen likhet.Kanske hon menade till sättet funderar jag ...
  KRAM från mig!

  SvaraRadera
 8. Vilken otrolig känsla det måtte ha varit när du fann det brevet :) kramen

  SvaraRadera
 9. Tänk vilken tur att du hittade "skatten". Den kunde ju legat där hur länge som helst utan att du vetat om det. Min farmor har varit borta ganska länge, hon dog när jag inte var så gammal. Jag kommer ihåg att jag tyckte det var lite otäckt för farmor hade peruk!! Det är ett minne så gott som något!

  SvaraRadera
 10. Vilken nostalgi-resa och kul med de gamla sedlarna kan tänka mig att många roliga minnen dök upp där. Min farmor var härlig, hon jobbade som Modist (sydde hattar) och jag älskade att vara i hennes atleje och prova olika kreationer på huvudet. I min ungom efter mina träningarna cyklade jag alltid förbi henne och åt russin bröd med ost och drack te och så lyssnade vi på radio och pratade...hon gick tyvärr bort när jag var nitton år men det blev iallafall en del minnen som jag alltid komemr att ha kvar.

  Kram F

  SvaraRadera
 11. Nej, farmor dog när jag var ett år, men jag har exakt en likadan bok som du efter min mormor!

  SvaraRadera

Vad roligt att du vill lämna en hälsning! Tack!